Route de l’Ardoise

Via deze foto’s die de leden van het Forum Digit Crea maakten krijg je inspiratie om zelf deze mooie route te rijden langsheen de Maasvallei, net over de grens met Frankrijk. Kijk mee door de ogen van de fotografen naar de pittoreske miniatuurdorpjes, de mooie natuur, de steengroeve of de Romeinse ruïne. Bekijk hier de oogst van een leuke shootdag met een superleuk fotoverslag.

Bron: http://www.seniorennet.be/Magazine/artikel/42/maak-een-daguitstap

Bijeengekomen op de plaats van afspraak, aan de grens te Oignies en Thiérache beloofde het een mooie zonnige dag te worden. Onze eerste halte was een oude site van leiontginning. Hier getuigen de resten uit het verleden van het harde leven van de mijnwerkers. Gebukt in lage, koude en vochtige gangen kapten zij de blokken leisteen los die dan op hun rug naar de hoofdingang brachten. Van daar werden de leistenen in kleine wagentjes met de lier naar boven getrokken of naar beneden gelaten.

DaguitstapDaguitstap

Het begon al aardig warm te worden. Wij zochten nu verkoeling in het bos nabij het Franse dorpje Haybes. Ruisseau du Mohron is in de winter een kolkende stroom, maar nu een rustig kabbelend riviertje waar sommige fotografen een verfrissend voetbad namen. Voor de fotografen was het een ware uitdaging om mooie foto's te maken in het toch donkere bos met veel contrasten door het hier en daar doordringende zonlicht. De dikke keien en rotsen in de bedding zorgden voor extra mooie plaatjes.

Daguitstap Daguitstap Daguitstap

Een mooie wandeling in een bos met afwisselende vegetatie bracht ons naar een oude mijningang. De wanden laten duidelijk de structuur van de leistenen rotsen zien, waarin de gangen werden gekapt. Via een bruggetje van los op elkaar gestapelde leistenen keerden we terug.

Daguitstap Daguitstap

Daguitstap

In de koelte van het dichte bos genoten we 's middags van onze picknick. Op weg naar onze volgende bestemming hielden we nog even halt om te genieten van een panorama van Fumay, gelegen in een meander van de Maas.

Nu gingen we op weg naar Vireux Molhain. Hier bezochten we een oude Romeinse vesting. Veel blijft er niet van over, maar dankzij heel mooie infoborden kregen we toch een idee hoe de soldaten en burgers destijds leefden in de vesting. Vooral de prachtige panorama's van de omliggende dorpen en de Maasvallei deden de camera's klikken als een spervuur. Voor sommigen was het niet nodig en zelfs een uitdaging om geen gebruik te maken van de aangelegde uitkijkpunten. Hier konden we onze creativiteit de vrije loop laten.

Daguitstap Daguitstap

Volgende halte was Hierges; een heel mooi en pittoresk dorp met op een heuvel de resten van een kasteel. Weeral genoten we van prachtige vergezichten. De wegbermen stonden nog volop in bloei en de vlinders fladderden in grote getalen rond. Een lust voor het fotografisch oog van de macrofotografen.

Daguitstap Daguitstap Daguitstap Daguitstap Daguitstap

Daguitstap

De temperatuur bleef maar stijgen en we besloten dan maar om te genieten van een verfrissing in het dorp. Volgens onze gids was er daar een heel gezellige taverne. Een koel drankje en ijsje zouden zeer welkom zijn. Maar… de taverne was gesloten.

Geen probleem. De echtgenoot van een van onze leden kende wel enkele gelegenheden in Givet. Op weg naar ginder besloot hij even de grote baan te verlaten om ons een mooie plek te tonen nabij de kerncentrale van Chooz. En dat was de moeite waard. Mooie golvende landschappen en een zicht op de koeltorens en natuurlijk de alomtegenwoordige Maas. De prachtige wolkenhemel maakte het geheel bijzonder aantrekkelijk voor het schieten van mooie plaatjes. De steengroeve in de nabijheid was weeral een visuele uitdaging voor ons.

Daguitstap Daguitstap

In Givet konden we dan wél genieten van ons ijsje. Er werd aardig wat nagepraat over de mooie dag die we samen beleefd hadden.

Wij danken onze gids Sloeber en zijn echtgenote voor de voorbereiding die ze met hart en ziel hebben gedaan om deze uitstap weer succesvol te maken.

Wil je zelf graag deel uitmaken van een fijne groep gedreven fotografen die hun kennis graag met je delen? Schrijf dan in op het DigitCrea forum

Fantastisch mooi interieur en mooie omgeving en dat alles voor een zachte prijs! Het allerbelangrijkste echter: ongeziene gastvrijheid en gezelligheid - the place to be!

Familie Ariën