Verte Place is 1 jaar!

Heel hartelijk dank aan allen die ik hier mocht ontmoeten, waar we verhalen mee mochten delen, het is een verrijking.

04022009(002)Het hele Plateau de Rocroi ligt nu onder een dik pak sneeuw en de stralende zon verplicht me met spleetogen te kijken naar het rustige tafereel. Daarnet hoorde ik de eerste vogel zijn lied zingen en deze week was de gekraagde roodstaart er weer! Die heeft al in huis gebroed nog voor het af was en de twee vorige jaren is die uitgebroed in de rolluikkasten; mooi hoe die aan en af vliegt met voedsel!

Op 5 km hiervandaan ligt l'Escaillère, le point culminant de Hainaut of het hoogste punt van Henegouwen op 385 meter. Daar is de langlaufpiste geopend! Ik ben gelukkig met dit winterweer.

04022009(012)

De Verte Place is op vele gebieden een grensgebied.

De grens België-Frankrijk, 500 meter naar het zuiden, heeft het leven hier getekend. Ik hoor wilde verhalen over de douane en smokkelaars. Men verplaatste zich liever 15 km naar Couvin dan 5 km naar Rocroi.

De grens tussen Henegouwen en de provincie Namen, 5 km ten westen, is hier een grens tussen Couvin en Chimay met elk een andere geschiedenis. Toeristische informatie stopt aan de grens en ik overbrug en verbind. Beide steden gaan prat op hun bier!
Hier gaat de Thiérache over naar de echte Ardennen.

Het dialect van Petite-Chapelle behoort nog tot dat van de Champagne terwijl dat van Couvin mij herinnert aan Charleroi, waar ik met 12 jaar frans moest leren.

 

04022009(011)04022009(010)


 

Fantastisch mooi interieur en mooie omgeving en dat alles voor een zachte prijs! Het allerbelangrijkste echter: ongeziene gastvrijheid en gezelligheid - the place to be!

Familie Ariën